This Forum is Currently Locked – Access is Read Only
You must be logged in to post Login


Lost Your Password?

Search Forums:


 


Minimum search word length is 4 characters – Maximum search word length is 84 characters
Wildcard Usage:
*  matches any number of characters    %  matches exactly one character

CFR

UserPost

3:28 pm
April 26, 2013


Simona

Cluj-Napoca

Moderator

posts 727

"Probleme prezentate la întâlnirea din data de 24-04-2013 , de către reprezentanții Colegiului Farmacistilor din Romania , domnului  ministru  al sănătății, Eugen Nicolăescu.
 Dl. ministru a găsit toate problemele prezentate de maximă importanță, urmând ca la întâlnirile viitoare să găsim soluții comune pentru rezolvarea acestora.
Data: 25/04/2013

Către,                                                                                                   Nr. 158/23-04-2013                               
Ministerul Sănătății                            
 
                                 Domnului Ministru Eugen Nicolăescu ,
 
                                                                                                                                 
 
                                                                       Stimate domnule Ministru,                       
 
 
 
                         Vă aducem la cunoștință, într-un material sintetic, problemele care îi preocupă pe farmaciști  în această perioadă și care necesită,  de urgență,  măsuri de reglementare. Vă comunicăm că, fiecare dintre problemele menționate mai jos, necesită reglementări la nivel de ordin de ministru, mai stricte, precise și aplicabile în practica farmaceutică. Vă asigurăm de întreg sprijinul și colaborarea noastră pentru redactarea și aprobarea unor texte de acte normative, care să corecteze  deficiențele din practica curentă.

 1. Publicitatea farmaciei și a serviciilor farmaceutice

În prezent, publicitatea farmaciei nu este reglementată nici  de lege și nici de ordin de ministru. Publicitatea farmaciei trebuie să fie centrată numai pe mesaje de informare a publicului, să fie restrictivă, din cauza riscurilor pentru sănătatea publică. În prezent publicitatea farmaciilor  este doar una comercială, axată pe  oferirea de avantaje materiale de orice natură publicului ,care consumă în exces medicamente și suplimente nutritive și pe specularea imaginii unor personalități ,care prin celebritatea lor pot orienta publicul spre un consum execesiv de medicamente, suplimente sau spre unele farmacii.
 Soluție: reglementarea publicității farmaciilor și a serviciilor farmaceutice
 

 1.    Scăderea prețurilor la medicamente

Farmaciștii sunt de acord, în principiu, cu creșterea accesibilității la medicamente a populației prin fixarea unui  preț scăzut la medicamente și respectarea acestuia.  Stocurile excesive din multe medicamente generice și din medicamentele OTC determină multe farmacii să procedeze la oferirea unor reduceri de preț, de multe ori sub prețul unitar prevăzut de CANAMED. Acest fenomen are consecințe nefavorabile asupra sănătății populației – consum excesiv de medicamente, asupra atragerii pacienților prin reducerile de preț în defavoarea calității serviciilor farmaceutice și nu în ultimul rând, asupra încasărilor la bugetul de stat.
Soluție: interzicerea oferirii de avantaje materiale, discounturi la eliberarea produselor din farmacie.
 

 1. Lipsa de corelare a numărului de farmaciști disponibili/număr de farmacii

Prin înființarea necontrolată a farmaciilor comunitare în România, al căror număr a ajuns la aproximatriv 7500, numărul mediu al farmaciștilor care profesează într-o unitate a scăzut dramatic. Astfel, media numărului de farmaciști care profesează într-o farmacie este de 1,5, cifră care nu acoperă programul extins al majorității farmaciilor. Există situații în care din cauza posibilității exercitării profesiunii ca persoană liberă, numărul de ore de activitate săptămânală ale unui farmacist să fie dublul numărului de ore permis sub contract de muncă.
De asemenea, farmaciile de spital se confruntă cu lipsa cronică a personalului de specialitate, motiv pentru care MS permite, în mod discriminatoriu, exercitarea funcției de farmacist șef cu normă parțială. Consecințele acestui fenomen sunt riscurile de erori în activitatea profesională, lipsa farmacistului din farmacie cu permiterea exercitării ilegale a profesiei de terți,etc.
Solutie: prevederi la nivel de ordin de ministru, in care să fie stabilit cu precizie programul zilnic maxim al unui farmacist

 1. Rupturile de stoc, fenomen îngrijorător în România, determină pe lângă exportul paralel o repartiție arbitrară a medicamentelor deficitare în farmacii. Înțelegerile anticoncurențiale consecutive insuficienței stocurilor unor medicamente ( inovative) determină o aprovizionare discreționară ( fie în farmaciile unor societăți aparținând distribuitorilor de medicamente, fie în farmacii independente, pe baza unor înțelegeri care distorsionează libera alegere de către pacient a furnizorului de servicii farmaceutice)  sau condiționată de medicamente.

Soluție: reglementarea rupturilor de stoc prin ordin de ministru și stabilirea unui protocol între factorii implicați în aprovizionarea farmaciilor – producători, distribuitori și farmacii

 1. Proiectul CFR de implementare în farmacii a RBPF, cu respectarea procedurilor de operare și programul amplu de vizite în farmacii realizat de reprezentanții CFR în ultimii 3 ani contrabalansează domeniul RBPF din atenția Inspecției de Farmacie, care nu are resurse materiale și umane spre cel al departamentelor profesionale din cadrul CFR. Analiza practicii din farmacii și a încercării de aplicare a ordinului nr.75/2010 a arătat că textul ordinului trebuie îmbunătățit, în sensul creșterii clarității și a exigenței acestuia.

Soluție: aprobarea unui nou ordin de ministru privind RBPF, cu menționarea precisă a atribuțiilor CFR, în domeniul asigurarii calității activității profesionale și a MS în domeniul standardelor tehnice ale farmaciei.

 1. Salarizarea farmaciștilor din farmaciile de spital

Farmaciștii din farmaciile de spital, din punct de vedere numeric, sunt insuficienți pentru ca activitatea profesională să se desfășoare la standardele legale. Mai mult, salarizarea lor este mult mai mică decât farmaciștii din alte domenii de activitate, iar în domeniul bugetar ei beneficiază de același nivel de salarizare cu personalul cu studii medii din domeniul medical. Acest fenomen nu este de natură să încurajeze farmaciștii să profeseze în continuare în farmaciile de spital, farmacii în care activitatea profesională se va desfășura și mai mult sub standardele legii.
Soluție: Modificarea grilei de salarizare a farmaciștilor de spital, pentru o salarizare în conformitate cu nivelul de pregătire.
 

 1. Farmacii on line .

Din ce in ce mai multe farmacii on line ofera medicamente populatiei, fara ca sa existe o reglmentare in acest sens. Aceasta situatie nu este in favoarea pacientului, asa cumsustin cei care practica acest sistem ,ci dimpotrivă, sanatatea pacientului este pusa in pericol din cauza faptului ca acesta nu beneficiaza de sfaturile unui profesionist pregatit in acest sens .
Nu avem o legislatie care sa reglementeze vanzarea on line a medicamentelor
Solutie: reglementarea acestei activitati printr-o legislatie spacifica si interzicerea prin lege a acestei practici până la reglementare.
 
   Stimate domnule ministru, va asigurăm ,din nou ,de intreaga noastră disponibilitate de a colabora cu reprezentantii MS  pentru completarea legislatiei farmaceutice în asa fel încât să fie clar reglementate  situațiile prezentate mai sus .
 
Cu deosebit respect,
 
Biroul executiv al CFR
                  Președinte                                                                                           
Prof.univ.dr.farm                                                                               
Dumitru Lupuliasa"

3:49 pm
March 5, 2012


Simona

Cluj-Napoca

Moderator

posts 727

Universitatea de Medicină şi Farmacie ”Carol Davila” Bucureşti, în calitate de Solicitant, Colegiul Farmaciştilor din România, împreună cu SIVECO Romania în calitate de parteneri, organizează în cadrul proiectului“Eficientizarea activităţii farmaciştilor prin formare în noile tehnologii, inclusiv TIC” a unui program dedicat farmaciştilor legat de implementarea noilor tehnologii în domeniul farmaceutic.

Citeste documentul in format PDF.

3:49 pm
March 5, 2012


Simona

Cluj-Napoca

Moderator

posts 727

Anunt – Curs de Homeopatie Cluj – Napoca

SCOALA NATIONALA DE SANATATE PUBLICA, MANAGEMENT SI PERFECTIONARE IN DOMENIUL SANITAR – BUCURESTI prin Centrul National de Educatie Continua a Medicilor, Medicilor Dentisti si Farmacistilor, organizeaza laCLUJ-NAPOCA CURS DE HOMEOPATIE (pentru obtinerea competentei)

CITEŞTE MAI MULT…

3:31 pm
January 20, 2012


Andrada

Member

posts 1222

Propuneri ale CFR privind Proiectul Legii pentru Reforma in Sanatate

Citeste documentul in format PDF.

3:30 pm
January 20, 2012


Andrada

Member

posts 1222

CFR:

Comunicare directă către profesioniştii din domeniul sănătăţii referitoare la procedura corectă pentru administrarea medicamentului VELCADE (bortezomib) 1 mg şi 3,5 mg pulbere pentru soluţie injectabilă.
Citeste documentul in format PDF.

3:28 pm
January 20, 2012


Andrada

Member

posts 1222

CF Cluj isi propune elaborarea unui "model pentru manualul calității – farmacie comunitară, farmacie de spital (volum) impreuna cu fișe de autoevaluare în domeniul asigurării calității activităților profesionale în farmacie (volum)"

3:50 pm
November 3, 2011


Simona

Cluj-Napoca

Moderator

posts 727

CF MS<<Comisia Electorală Mureș vă comunică rezultatul votului la Alegerile pentru mandatul 2011-2015 a Colegiului Farmaciștilor Mureș în turul II după cum urmează:

 1. Numărul total de farmaciști care și-au exprimat votul este de 416 ceea ce reprezintă 78,49% din totalul de 530 farmaciști membri ai Colegiului Farmaciștilor Mureș.
 2. Numărul total de voturi: Consiliul Județean 404 voturi valabil exprimate, 12 voturi anulate; Adunarea Generală 403 voturi valabil exprimate, 13 voturi anulate; Comisia de Disciplină 383 voturi valabil exprimate, 33 voturi anulate; Comisia de Cenzori 343 voturi valabil exprimate, 73 voturi anulate(…)>>

2:46 pm
November 2, 2011


Simona

Cluj-Napoca

Moderator

posts 727

11:26 pm
October 29, 2011


Andrada

Member

posts 1222

http://www.prahova.colegfarm.r…..0-2011.pdf

In Prahova se adopta votul negativ :)

11:22 pm
October 29, 2011


Andrada

Member

posts 1222

http://www.colegfarmmures.ro/

umor involuntar la Mures: sa vedem CINE este castigator in "tutul 2"? :)

10:45 pm
October 29, 2011


Andrada

Member

posts 1222

http://www.colegfarm.ro/images….._20111.pdf

"la vremuri noi tot noi" 

12:26 pm
June 16, 2011


Andrada

Member

posts 1222

Post edited 12:46 pm – June 16, 2011 by Andrada


mai mult informatii despre proiectul CFR de mai jos gasiti aici

12:22 pm
June 16, 2011


Andrada

Member

posts 1222

Stimati colegi,
Dupa cum stiti, Colegiul Farmacistilor din Romania are calitatea de partener
in proiectul “Eficientizarea activitatii farmacistilor prin formare in noile
tehnologii, inclusiv TIC”.

În cadrul proiectului sunt organizate trei programe de formare: un program de
management sanitar dedicat managerilor de farmacii, un program de utilizarea TIC
la locul de muncă pentru farmacisti si un program dedicat farmacistilor legat de
implementarea noilor tehnologii in domeniul farmaceutic.

Programele sunt oferite GRATUIT, datorită cofinantarii
oferite de Fondul Social European.

Prin prezenta, va invitam sa va inscrieti la unul dintre cursurile organizate
in cadrul acestui proiect, respectiv cel de initiere in TIC pentru
farmacisti
, care se va desfasura pana la sfarsitul lunii august 2011,
in urmatoarele locatii: Bucuresti (3 serii), Cluj-Napoca, Iasi (cate 2 serii),
Baia Mare, Craiova si Constanta. Cursul este creditat de catre Colegiul
Farmacistilor din Romania cu 20 ore de educatie farmaceutica continua si este
acreditat de catre C.N.F.P.A. – Consiliul National de Formare a
Adultilor
.

Atasat aveti Formularul
de inscriere
, pe care va rugam sa-l completati si sa-l trimiteti
la adresa de e-mail

efifarm@gmail.com

Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi;
aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza

Va multumim pentru colaborare si va asteptam sa fiti alaturi de noi la
curs!

 

Cu deosebita consideratie,

Prof. dr. farm. Dumitru Lupuliasa
Presedintele Colegiului Farmacistilor
din Romania

2:34 pm
June 9, 2011


Simona

Cluj-Napoca

Moderator

posts 727

09.06.2011, CFR

<<Lipsa de putere de decizie, pasarea responsabilității și încercarea de eschivare în rezolvarea problemelor a clasei politice din România, ne-a pus în situația de a aduce la cunoștința instituțiilor europene și statelor membre problemele cu care se confruntă sistemul sanitar ramânesc și riscurile la care sunt supuși pacienții nevoiți să apeleze la serviciile acestuia.

Ceea ce lipsește sistemului sanitar din România, nu este doar finanțarea, ci și lipsa de implicare și responsabilitate a decidenților, dublată de o luptă politică între Casa Națională a Asigurărilor de Sănătate și Ministerul Sănătății, luptă ce nu poate fi decât în detrimentul pacienților.

Neînțelegerile dintre Casa Națională a Asigurărilor de Sănătate și Ministerul Sănătății stau la baza nenumăratelor reglementări haotice din sistemul sanitar, reglementări care au creat degringoladă în rândul medicilor și farmaciștilor, afectând grav drepturile pacienților. Acte normative de importanță vitală pentru buna funcționare a sistemului sanitar, precum Contractul-cadru și normele de implementare, au ajuns să fie modificate pe ultima sută de metri și publicate în ziua în care toți cei implicați în proces ar fi trebuit să fie la curent cu noile modificări și să le implementeze.

Ca o consecința directă, incoerențele legislative și lipsa de dialog real din sistemul sanitar au lăsat pacienții, în special cei cronici fără medicamente. Reacția autorităților la invitația la dialog și la găsirea unor soluții viabile pe această temă a fost denigrarea medicilor și ignorarea farmaciștilor.

Lipsa forței politice de decizie a Ministerului Sănătății și eschivarea de la rezolvarea problemelor stringente omoară populația și bagă în faliment sectorul farmaceutic.

Jumătate de an CFR a bătut la ușa Guvernului arătând situația dramatică în care se află bolnavii cronici ce își iau medicamentele cu sincope mari și a farmaciilor care nu mai pot elibera medicamente pentru că dau faliment, cu facturi neîncasate și la sertar de sute și sute de milioane de euro. Farmaciștii au arătat înțelegere și deschidere pentru găsirea de soluții, ba chiar au propus noi soluții rezonabile, evitând să se plângă în presă sau la Bruxelles. Dar și farmaciștii și medicii și pacienții sunt ciuca bătăii Guvernului. S-au plictisit de cât le bat la ușă, iar Casa de Sănătate îi trimite la Ministerul Sănătății, Ministerul Sănătății la Ministerul de Finanțe, Ministerul de Finanțe înapoi la Ministerul Sănătății, iar restul Guvernului, în frunte cu Primul Ministru își declină competența sau îi ignoră. Dacă președintele Băsescu își imaginează că sistemul de sănătate este guvernat și cineva are grijă ca lucrurile să meargă bine, îl anunțăm că nu e deloc așa. Sistemul este total neguvernat. Singurii care s-au preocupat și au ascultat cu atenție prombleme din sistem sunt FMI, Banca Mondială și BNR, dar nu Guvernul României.

Colegiul Farmaciștilor anunță azi depunerea unei Petiții la Parlamentul European și a unei Sesizări la Comisia Europeană privind încălcarea tratatelor Uniunii Europene, în privința nerespectării obligațiilor statului de a asigura funcționarea serviciilor de interes public și abuzul de putere al acestuia.>>

1:47 pm
May 26, 2011


Andrada

Member

posts 1222

Post edited 2:17 pm – May 26, 2011 by Andrada


26.05.2011

<<Pacienții cronici vor putea să își ia medicamentele din orice

farmacie!

 

Ca urmare a trei luni de sesizări și demersuri nenumărate pe lângă autorități ale Colegiului Farmaciștilor din România, Guvernul a eliminat restricția prin care pacienții cronici puteau să își ridice medicamentele doar din anumite farmacii selectate de casele de asigurări și a eliminat restricția ca un farmacist să poată lucra într-o singură farmacie.

Colegiul Farmaciștilor din România salută această decizie de revenire la normalitate și de renunțare la îngrădirea dreptului constituțional al pacienților la acces la medicamente și al farmaciștilor la acces neîngrădit la muncă.

Colegiul Farmaciștilor din România va continua să militeze pentru drepturile pacienților la sănătate și al farmaciștilor de a-și exercita în mod liber profesia în folosul și beneficiul acestora și speră ca starea de normalitate să devină regula în sistemul farmaceutic și să nu rămână excepția.>>

9:58 am
May 17, 2011


Simona

Cluj-Napoca

Moderator

posts 727

Post edited 10:14 am – May 17, 2011 by Simona


 29.04.2011

 

 

 

<<Decizia nr. 2/2011

privindsituaţiile de modificare, preschimbare şi retragere a  Certificatelor R.B.P.Fanul 2011

 

 

    În temeiul art. 576 alin. (2)din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare, al art. 96 alin. (2) din Contractul-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2011-2012, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1.389/2010, şi al art. 3 din Ordinul

ministrului sănătăţii nr. 75/2010 pentru aprobarea Regulilor de bună practică farmaceutică,

 

Consiliul Naţional al Colegiului Farmaciştilor din România d e c i d e:

 

 1. Următoarelemodificări se notifică pe formularul R.B.P.F. ( verso):
 1. Modificări alepersonalului angajat- farmacişti, cu excepţia farmacistului şef; se modifică şi anexa curpinzând personalul angajat, semnarea de luare la cunoştinţă a pocedurilor pentru farmaciştii noi.
 2. Schimbarea societăţii care deţine farmacia, cu anexarea declaraţiei pe proprie răspundere a farmacistului şef că această situaţie nu a modificat condiţiile care au stat la baza emiterii certificatului; dacă se modifică responsabilităţile personalului, fişele postului, se prezintă pentru vizare, procedurile semnate de personal. Dacă aceste condiţii se modifică ( mod de organizare a activităţii, reorganizarea spaţiului, modificarea circuitului medicamentului) se aplică pct.2

 

B.  Următoarele modificări implică reevaluarea şi o nouă certificare, cu anularea şi îndosarierea celei anterioare:

 1. Schimbarea farmacistului şef ( dacă nu a urmat cursul R.B.P.F., acesta trebuie urmat până la sfârşitul anului în curs);
 2. Schimbarea locaţiei;
 3. Renunţarea la activitatea de receptură;
 4. Modificarea, reamenajarea spaţiului.

 

            C. Condiţii de retragere a Certificatului R.B.P.F.:

 1. retragerea autorizaţiei de funcţionare a farmaciei;
 2. încetarea activităţii;
 3. neinformarea C.F.R. privind modificările care impun modificarea certificatului;
 4. absenţa repetată a farmacistului din farmacie,
 5. lipsa creditelor pentru farmaciştii şefi, farmacisti si asistenti de farmacie,  privind instruierea pe R.B.P.F

 

   D. Condiţii de suspendare a Certificatului R.B.P.F.

 1. sancţionarea contravenţională a  societăţii si /sau farmaciştilor pentru nerespectarea regulilor de bună practică
  farmaceutică de către M.S. ( până la remediere);

 2. constatarea de către C.F.R. a unor nereguli legate de condiţiile care au stat la baza emiterii certificatului ( grila);
 3. Suspendarea sau retragerea dreptului de liberă practică a farmacistului şef.

 

Condițiile care au stat la baza  eliberării Certificatului R.B.P.F. se verifică de către reprezentanții Colegiilor judetene

prin inspecţii periodice.

 

PREȘEDINTELE

COLEGIULUIFARMACIȘTILOR DIN ROMÂNIA

Prof. Dr. Farm.LUPULIASA DUMITRU>>

1:01 pm
May 10, 2011


Simona

Cluj-Napoca

Moderator

posts 727

Post edited 1:03 pm – May 10, 2011 by Simona


<<Apel umanitar

Stimati colegi,
De la Bacau facem un apel disperat pentru ajutor umanitar,pentru o colega farmacista. Se numeste Bargu Andreea Simona,nascuta la 01 04 1983,promotia 2007 Iasi si in prezent lucreaza ca farmacist diriginte la City Pharma Bacau.
 

Andreea sufera de o forma foarte rara de leucemie,cu evolutie galopanta si are nevoie de un transplant de maduva la o clinica din Israel.

Nu vreau sa intru in detalii tehnice, va spun doar ca aceasta boala nu a avut nici un simptom,pe 27 februarie s-a internat la Bacau din cauza a ceea ce medicii de aici au crezut ca era o pneumonie,iar peste o saptamina era deja la Iasi,fara posibilitatea de a mai putea parasi patul.Va rog sa credeti ca a fost ceva socant si pentru medicii din Iasi si Bucuresti.
 

Poate fi salvata,organismul lupta,dar este nevoie de 100 000 euro,si poate ceea ce este mai grav,este nevoie de acesti bani foarte,foarte repede.Despre sistemul medical si cum procedeaza in aceste cazuri,nu are rost sa mai pierdem vremea sa vorbim.

Parintii au girat la banca apartamentul lor si casa batrineasca a bunicilor si nu au ce face mai mult.De aceea facem un apel la marea familie a farmacistilor,pentru oricit de putin.Se aduna.Din partea Colegiului Bacau am donat suma de 3000 de euro si mai sint si donatiile individuale ale colegilor.

Facem un apel la Colegiul National si la domnul Profesor Dr.Lupuliasa care stim ca niciodata nu ignora aceste mesaje.

Facem un apel la lantul de farmacii City Pharma care nu s-a implicat cu nimic concret iar Andreea este o farmacista foarte buna si sufletista,care lucra de dimineata pina seara.

Facem un apel la orice farmacist care cunoaste o fundatie,un sponsor sau o firma care poate ajuta.Si mai ales,cit de repede

posibil.

Detalii:   Bargu Olimpia          tel: 0742688059

Cont

IBAN:   RO85 BPOS 0400 2965 727R ONO1     BANC POST Bacau

Cont IBAN:   RO58

BPOS 4420 2965 727E URO1      BANC POST Bacau

Stimati colegi,stim toti ca timpurile sint asa cum sint si pentru multi dintre noi lupta pentru supravietuire a devenit principala activitate zilnica.Totusi la putini dintre noi ni se spune la 28 de ani ca mai avem de trait o luna.Si pentru asta,nu-i

voie sa fim nepasatori.

Eu va multumesc pentru timpul acordat si pentru ajutorul care stiu ca va veni.

farm.pr. Grigoras Luana

Presedinte

Colegiul Farmacistilor Bacau>> CFR


About the Pharmainfo Forum

Forum Timezone: UTC 3

Most Users Ever Online: 87

Currently Online:
2 Guests

Currently Browsing this Topic:
1 Guest

Forum Stats:

Groups: 1
Forums: 1
Topics: 52
Posts: 682

Membership:

There are 522 Members
There have been 5 Guests

There is 1 Admin
There is 1 Moderator

Top Posters:

Andrada – 1222
ecoline – 53
alinuzaop – 9
maria – 8
criss80 – 6
Georgiana Buzduga – 4

Recent New Members: vlad.t, Carmenpopa, guturai, Steve Works, laura22, myriam

Administrators: admin (10 Posts)

Moderators: Simona (727 Posts)